Jak rozpoznać mydło naturalne?

Dla przeciętnej osoby wcale nie jest to takie łatwe, zwłaszcza, że dzisiaj prawie wszystkie mydła są nazywane naturalnymi. Ogromna ilość mydeł jest importowana- często niewiadomo skąd, a słynne i świetne mydła z Aleppo są czesto podrabiane (na marginesie- mydlarnia w Aleppo została zniszczona w wyniku bombardowań), podobnie jak mydła marsylskie. Oto kilka sposobów jak prawdziwe mydło rozpoznać:

Mydła naturalne są robione ręcznie. Widać nierówności i to, że były krojone. Nie są przesadnie pakowane. Przede wszystkim jednak po składzie, gdyż każdy producent jest prawnie zobowiązany do podania składu produktu (ale już nie każdy jest chemikiem i zna nazwy INCI, ani też nie ma ochoty zagłębiać się w to). Niektóre pseudo naturalne mydła są wykonane z gotowych bloków mydlanych o niewiadomym składzie i pochodzeniu. Są one topione, po czym dodaje sie do nich zapachy, zioła i wylewa w formy, ewentualnie kroi i nazywa ręcznie robionymi- i (o ironio!) z tym ostatnim trudno byłoby się niezgodzić! Prosze wtedy doładnie wypytać takiego "producenta"- z czego wytwarza on swoje mydła.

Ostrzeżeniem powinny być: bardzo intensywne, nasycone kolory, silny, natrętny, nienaturalny zapach (uwaga na mydła o zapachu róż czy jaśminu- nawet najtańszy olejek różany czy jaśminowy jest bardzo drogi, wiec praktycznie wszystkie takie mydła zawieraja sztuczne olejki zapachowe), wypolerowane mydło, fabrycznie formowane / krojone.

Masowi producenci niechętnie produkują mydła naturalne ze względu na znacznie wyższe koszty i to, że mydła robione "na zimno" są jak unikaty - nie mogą być robione w bardzo dużych seriach. Wykorzystuje się więc dobrze kojarzone nazwy dla zmylenia nieświadomych użytkowników. 

Ogromna ilość mydeł komercyjnych jest na bazie łoju wołowego i wieprzowego, co je zupełnie dyskwalifikuje u wegetarian.

Poniższej lista najpopularniejszych olei używanych w mydłach komercyjnych (najczęściej pierwsze trzy, bardzo rzadko oliwa), reszta składników to zazwyczaj chemia służąca zminimalizowaniu kosztów producenta i zwiększeniu trwałości, jak i atrakcyjnym wyglądzie.

sodium tallowate - umydlony łój wołowy, umydlony smalec
sodium palmate - umydlony olej owoców palmy olejowej
sodium palm kernelate - umydlony olej nasion palmy olejowej
sodium cocoate - umydlony olej kokosowy
sodium oleate - umydlona oliwa z oliwek
i sodium chloride czyli zwykła sól, stosowana jako zagęstnik

W mydlarstwie olej palmowy przyczynia się do większej trwałości, twardości, ale słabszej pienistości mydeł, dlatego używa się go zawsze w kombinacji z innymi olejami. Z tego samego powodu w mydłach komercyjnych dodaje się syntetyczne detergenty (sodium cocoyl isethionate, sodium laureth sulfate i inne).
Dla dociekliwych polecam stronę: http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/

Proszę zauważyć, że naturalne dodatki jak olej migdałowy, olej z awokado, masło kakaowe, itp., jeśli są w ogóle dodawane, to w mikroskopijnych ilościach służących zwróceniu "marketingowej" uwagi, a nie jako oleje bazowe, podobnie jest z olejkami eterycznymi. A to ma podstawowe znaczenie w doborze  właściwości i walorów mydła.