Bardzo krótko o bardzo długiej historii mydła

Istnieją dowody, że to Babilończycy pierwsi opanowali sztukę wytwarzania mydła. Było to ok. 2800 lat p.n.e. Wykonywali je z tłuszczów gotowanych z popiołem i używali do czyszczenia wełny, bawełny, produkcji wyrobów włókienniczych i w celach medycznych. Podobnie robili Egipcjanie 1500 lat p.n.e. i Fenicjanie 600 lat p.n.e. używając dodatkowo tłuszczy roślinnych. Rzymianie I w n.e. wyrabiali mydło z moczu i był to produkt powszechnie znany i używany w Cesarstwie.

Legenda mówi, że nazwa pochodzi od Góry Sapo, na której składano zwierzęta w ofierze, a pozostałości tych szczątków, m. in. tłuszcze, wraz z popiołem i deszczem spływały do Tybru, przy której to rzece chłopki robiły pranie. Zauważyły, że powstałe substancje sprawiają, iż pranie było łatwiejsze i czystsze. Rzymianie mieli obsesję na puncie kąpieli, stad tak ogromna ilość łaźni publicznych.

W Europie mydlarstwo ustabilizowało się jako rzemiosło ok. VII w. n.e. w związku z szeroką dostępnością oliwy z oliwek we Włoszech, Francji i Hiszpanii, gdzie powstały centra produkcji. Najbardziej popularne stało się Savon de Marseille z Francji i, zawierało mieszankę 72% oliwy, oleju kokosowego i palmowego. W 1688 Ludwik XIV wydał dekret, w którym (już wtedy!) zabronił używania tłuszczy zwierzęcych, barwników i zapachów w produkcji tego mydła.
Techniki robienia mydła były wyłącznością małych grup rzemieślników mydlarskich. Popyt na mydło był duży, ale i cena wysoka, zwłaszcza, że gildy tworzyły monopole na ich wyrób. Poza tym mydło było obłożone wysokim podatkiem, co czyniło je dostępnym jedynie dla zamożnych.

W końcu mydlarstwo stało się tak bardzo kontrolowane przez urzędy, że mydlarze z trudem kontynuowali interes i zdobywali potrzebne surowce. Jako rezultat, nauczyli się używać innych tłuszczy i olei do produkcji mydła. Ta umiejętność i wiedza z odkrycia unikalnych chemicznych właściwości poszczególnych olei jest wykorzystywana do dzisiaj.
Dopiero w połowie XIX w rozpędu nabrała przemysłowa produkcja mydła, czyniąc je powszechnie dostępnym. Zaś technologia wyrobu zmieniła się drastycznie po 1916 roku, kiedy to wynaleziono w Niemczech pierwszy syntetyczny detergent, jako odpowiedź na brak tłuszczy podczas I Wojny Światowej.
Dzisiaj większość mydeł jest nimi tylko z nazwy, gdyż pod względem składu są zdecydowanie bliższe proszkom do prania.
Chociaż współczesna wiedza udoskonaliła pozyskiwanie surowców i technikę wyrobu - sposób wytwarzania mydeł naturalnych nie zmienił się od ponad 2000 lat!